Меркел получи голямо признание: Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел бе

...
Меркел получи голямо признание: Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел бе
Коментари Харесай

Ангела Меркел с голяма награда

Меркел получи огромно самопризнание: 

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел бе удостоена през вчерашния ден с най-високото отличие в страната на фона на полемиките за нейния 16-годишен мандат отпред на най-силната стопанска система в Европа, предава.

Първият водач жена на Германия, която се отдръпна през декември 2021 година, бе наградена с Федералния медал за заслуги от президента Франк-Валтер Щайнмайер по време на гала в двореца Белвю в Берлин.

На събитието участваха актуалният канцлер Олаф Шолц, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и някогашният треньор на националния тим по футбол Юрген Клинсман. В изявлението си Меркел говореше за " многото положителни прекарвания ", които е имала в политиката, макар че по думите ѝ това е сфера, която някои съпоставят с " лудница ".

Само двама някогашни канцлери на Германия са получавали оценката - Конрад Аденауер, първият водач на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, който е считан за проектант на обединяването на Германия.

Меркел е известна с това, че водеше Германия по време на международната финансова рецесия, дълговата рецесия в еврозоната и на пандемията от COVID-19, само че след съветската инвазия в Украйна предходната година тя беше подложена на рецензии, че като канцлер е водила прекомерно мека политика по отношение на Москва.

През ноември предходната година Меркел съобщи, че е имала за цел да организира европейски диалози с Владимир Путин година преди нашествието му в Украйна, само че в последна сметка не е видяла опция да повлияе на съветския президент в края на мандата си.

Като дълготраен водач в Европейския съюз други аспекти в политиката ѝ също бяха подложени на рецензия. Сред тях са решенията ѝ да отвори границите на Германия за бежанци през 2015 година и да се откаже от нуклеарната енергетика.

Християндемократически съюз Карстен Линеман я упрекна в " явни неточности ", като сподели пред телевизия Ен Те Фау, че отводът от нуклеарната сила е бил неправилна стъпка, която е била направена, без да бъдат обезпечени в задоволителна степен енергийните доставки на Германия, предава Reuters.

През октомври Меркел сподели, че не съжалява за курса, по който е поело държавното управление ѝ в енергетиката, до момента в който е била на власт.

В отбрана на Меркел се изрекоха нейни някогашни сътрудници като началникът на кабинета ѝ Петер Алтмайер, който съобщи пред телевизионния канал Ер Те Ел, че достиженията ѝ са " приети от милиони хора в Германия и по целия свят ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР